رسول گرامی اسلام(ص) : الحجامة دواءُ لکلِّ داء : حجامت دوای تمام دردهاست
بهداشت حرفه ای
بهداشت کامل در زندگی فردی و اجتماعی است و عمل به این توصیه های بهداشتی، ضامن سلامت فردی و اجتماعی اوست.

رسول گرامی اسلام(ص) : الحجامة دواءُ لکلِّ داء  : حجامت دوای تمام دردهاست

 

            حجامت , آموزش حجامت , زالو درمانی

تعریف حجامت :

در واقع اعمال یک استرس فوری به سیستم ساکن دفاع عمومی بدن است تا آن را برعلیه تمام عوامل درونی و بیرونی هوشیار و فعال نماید. بیشترین کاربرد حجامت در بعد پیشگیری است و با مکانیسم‌های مختلفی از جمله تنظیم سیستم ایمنی، تنظیم ترکیبات شیمیایی و هورمونی خون و تنظیم سیستم اعصاب خودکار بدن از ابتلا به انواع بیماری‌ها پیشگیری می‌کند .علاوه بر این حجامت کاربردهای درمانی نیز دارد به نحوی که در درمان برخی بیماری‌ها مانند  سردردهای عصبی و میگرنی ، چربی ، قند و اوره خون ،سنگ‌های کلیوی و کیسه صفرا , پرخوری , بثورات پوستی , ویتیلیگو یا برص , آسم , جنون و بیماری های روانی , بی اشتهایی کودکان , ورم کلیه , افزایش عقل , میگرن , رشد اطفال , زردی اطفال موثر است. و هیچ عملی از اعمال تخلیه (فصد خون , تنقیه , مسهل , قی , تعریق و غیره)به اندازه حجامت قداست ندارند و از نظر علمی وقتی شما تک تک روش های تخلیه را به طور جداگانه بررسی کنید می بینید که حجامت خود به تنهایی مجموعه ای از همه ی این اعمال است که در قالب یک تیغ و لیوان ساچمه داری خلاصه شده است.و در کل حجامت باعث تخلیه خون , تصفیه و پاکسازی خون , تعدیل انرژی در سراسر بدن , تنظیم عمل هورمونی در بدن , خاصیت ضد سرطانی حجامت (در صورت تداوم ) تقویت سیستم دفاع ایمنی بدن , تنظیم و تحریک اعصاب مختلف بدن, انحراف دهنده مسیر خون از اندام پر ارزش به سمت اندام کم ارزش تر , تسریع عمل گردش خون , جلوگیری از خستگی قلب , رفع اسپاسم عضلانی و درد , جلوگیری از سکته از طریق تولید مواد رقیق کننده خون , ایجاد محیط مناسب برای رشد گلبول ها و افزایش عمر آنها , پاکسازی و اصلاح کار نزله ها , متوازن سازی اخلاط اربعه در بدن و... در آخر حجامت یعنی افزایش طول عمر و بالاخره حجامت یعنی اکسیر جوانی .

نحوه انجام عمل حجامت تر: در این روش پس از اینکه  موضع حجامت را ضد عفونی کردید ،ابتدا موضع عمل حجامت را با روغن زیتون , روغن مالی نمایید و کمی مالش دهید تا سرخ شود و با استفاده از یک لیوان یکبار مصرف (یا شیشه ای)  مخصوص حجامت و با دستکاه مکش ، عمل بادکشی را انجام داده می شود . خلا ایجاد شده در لیوان باعث تجمع مواد سبک خون مویرگی در موضع حجامت می‌شود .سپس  لیوان را از موضع جدا نموده و با یک تیغ پیستوری استیل چند خراش سطحی به عمق نیم تا یک میلیمتر(کم تر هم می توان زد) به صورت مایل ایجاد شود. سپس دوباره لیوان را گذاشته و عمل مکش را انجام داده می شود. این عمل سه تا پنج بار انجام می‌شود و در مجموع حداکثر 50 تا 70 سی سی خون از بدن شخص خارج می‌شود البته بدن در مدت زمان بسیار کوتاهی قادر به بازسازی این مقدار خون است . در این روش فضولات سطحی بدن تخلیه و خون نیک باقی می ماند و خون ناصالح بدین وسیله و به طور انتخابی از بدن دفع خواهد شد . (ملاک , انجام صحیح عمل حجامت می باشد نه خون زیاد آمدن)

حجامت و اسلام :

در قرآن مستقیما سخنی از حجامت نیامده است ولیکن در روایات احادیث بیشماری (بیش از 600 حدیث) راجع به مستحب بودن این فریضه الهی نقل شده است که خود مقاله مفصلی را می طلبد که در آینده در نشریه به چاپ خواهد رسید ولیکن در این مقاله صرفا به ذکر چند حدیث پسنده می کنیم:

امام صادق (ع): حجامت ,نوره و سعوط از داروهای پیامبران شمرده شده.(بحارج62ص119) –  امام صادق به نقل از پدران خود میفرماید:امیرالمومنین (ع) فرمود:بدرستیکه حجامت بدن را صحت می بخشد و موجب افزایش عقل می شود (بحار  ج62ص114) -  امام رضا می فرماید :رسول خدا (ص) فرمود:اگر در چیزی شفا وجود داشته باشد پس در تیغ حجام است یا شربتی ار عسل (بحار ج62ص127)- رسول اکرم در حدیث شب معراج می فرماید: وقتی به آسمان هفتم صعود داده شدم هیچ ملکی از ملائک بر من گذر نکردند مگر اینکه گفتند ای محمد حجامت کن و امتت را به حجامت کردن و خوردن سیاه دانه و قسط امر بفرما .(بحار ج18ص326) –  اما صادق در حدیثی دیگر می فرماید :حجامت عقل را افزایش می دهد و موجب افزایش قدرت حافظه می گردد (بحار ج 62ص126) -  به نقل از رسول خدا (ص) آمده است: بهترین عید , عید حجامت است که چشم را جلا می بخشد و بیماری را می زداید (بحار ج62ص116) 

 آیا خون ورید(اهدا شده) با خون حجامت تفاوتی دارد؟

در طرحی پژوهشی که در بیمارستان لقمان حکیم تهران انجام شد، فاکتورهای بیوشیمی موجود در خون وریدی(خون اهدا شده) را با خون حجامت، همزمان مقایسه گردید که تفاوت‌های فاحشی مشاهده شد. طوری که فقط میزان کلسترول خون حجامت، 5/2 برابر بیشتر از خون ورید بود، بنابراین برای کاهش میزان کلسترول خون، انجام حجامت بسیار مفید است. همزمان سم موجود در خون حجامت را با سم خون وریدی مقایسه شد که کشف شد سم موجود در خون حجامت 23 برابر سم خون وریدی بود که با توجه به فراوانی مسمومیت‌های غذایی، شیمیایی، آلرژیک و تنفسی که بر اثر پراکندگی سرب و آلاینده‌های دیگر در محیط‌های صنعتی و عمومی و شهرهای بزرگ وجود دارد، حجامت برای مقابله با این تهدیدات جانی کافی است. و در کتاب شناخت طبایع جلد 2 آمده است : مثلا اگر اسید اوریک در خون کسی5/8 باشد در خون حجامت او 5/9 است یا اینکه هما توکریت در خون کسی که 45 است در خون حجامت او 80 است.

سنین مجاز حجامت و دفعات در سال:

حجامت را می شود از 4 ماهگی تا 60 سالگی براحتی انجام داد البته در سنین بیشتر از 60 سالگی هم در صورت توانایی می توان انجام داد . بر حسب روایات برای دفعات حجامت در سال بهترین قاعده برای تمام سنین عمر حتی کودکی و کهنسالی ماهی یکبار است یعنی سالی 12 بار . اما بر حسب قانون (سن – روز) که در کتاب طب الرضا آورده شده است و آنرا از 20 سالگی به بعد مثال زده است به این صورت می باشد : مثلا فرد 20 ساله هر 20 روز یک بار یا فرد 30 ساله هر 30 روز یک بار یا فرد 35 ساله هر 35 روز یکبار و... و بر این اساس می شود سالی 6 تا 18 بار بر حسب سن های مختلف حجامت کرد. و از نظر دکتر سید علی ابوالحبیب , کودکان دبستانی و زیر دبستانی در فصول بهار و پاییز مجموعا 2 الی 4 نوبت این عمل را انجام دهند و در سنین راهنمایی فصلی 1 الی 2 بار انجام دهند و در سنین دبیرستان هر دو ماه یکبار انجام دهند و در صورت توان جسمی بالا و مزاج دموی 7 الی 8 بار در سال می توانند انجام دهند. البته در صورت نیاز و تجویز طبیب یا حکیم می تواند تعداد دفعات به گون ای دیگر باشد مثلا بعضی بیماران ممکن است در دوره ای هفته ای یکبار و گاها روزی یکبار حجامت را انجام دهند. 

آیا حجامت برای اطفال و نوجوانان نیز قابل توصیه‌است‌؟..بلی. آثار و نتایج و فواید حجامت در نوزادان و اطفال و نوجوانان فراوان است كه به برخی از آنان اشاره می‌شود............................................................................................................
1 ـ افزایش قد و وزن و جهش رشد اطفال 2 ـ افزایش اشتها 3 ـ افزایش مقاومت اطفال نسبت به بیماری‌ها و كاهش سرماخودگی‌ها و بیماری‌های عفونی پس از حجامت 4- اختلالات رفتاری و ناهنجاری‌های عصبی كودكان......................................
بیش از 43 نوع بیماری اختصاصی در اطفال با حجامت قابل درمان است و نیز حجامت تاثیر ویژه‌ای در شادابی پوست و مو و افزایش هوش و حافظه‌اطفال و نوجوانان دارد .

توصیه‌های قبل از حجامت:

بهتر است با شکم خالی حجامت انجام نشود . بنابراین یک ساعت قبل از حجامت (ترجیحا شربت عسل ) یا آب انار یا ماءالشعیر لیمویی ,آب ترنج یا بالنگ , تریاق اکبر(در زمستان), سکنجبین عنصلی(در تابستان)میل نمایید. مصرف سیگار در روزی که قصد حجامت دارید ممنوع است. تا 12 ساعت قبل از حجامت مقاربت جنسی انجام نشود. قبل از حجامت حتما عینک را از چشم بردارید.

توصیه‌های بعد از حجامت : تا 24 ساعت پس از حجامت از مصرف سیگار بپرهیزید. تا 12 ساعت پس از حجامت از خوردن ترشی ، لبنیات ، ماهی و تخم مرغ وغذاهای شور بپرهیزید. تا 24 ساعت پس از حجامت از انجام کارهای سنگین و نیز مقاربت جنسی اجتناب کنید. برای جبران ضعف احتمالی ، توصیه می‌شود بعد از حجامت یک لیوان شربت عسل یا ماءالشعیر لیمویی و یا یک عدد انار , شکر سرخ ,کاسنی و سرکه, میل کنید. ریختن گلاب روی شانه ها و مالیدن روغن خیری یا شب بو یا زیتون به موضع حجامت نیز توصیه می شود.جهت جلوگیری از عفونت زخم ،حداقل تا12 ساعت پس از حجامت استحمام نکنید. صبح روز پس ازحجامت می‌توان استحمام کرد ،اما موضع حجامت را فقط با آب خالی (بدون استفاده از لیف و صابون ) بشویید(البته دوش یا غسل 3 الی 4 ساعت بعد از حجامت مشکلی ندارد).  

در چه افرادی نباید حجامت انجام شود : زنان باردار تا پایان ماه چهارم نباید حجامت نمایند(و بعد از آن بهتر است به صورت خوابیده حجامت کنند). افراد دچار مشکلات انعقادی مثل کمبود پلاکت و بیماران هموفیلی و افرادی که ضعف بسیار مفرط دارند وکم خونی بسیار شدید دارند ممنوع است (البته با درمان نزد طبیب حاذق و آگاه به طب سنتی بعد از یک دوره درمانی ان شاء الله آنان نیز می توانند حجامت را با تجویز طبیب انجام دهند) وحجامت زنان در طول دوره پریود و ایام قاعدگی بویژه اواخر این دوره ممنوع است.

بهترین اوقات انجام عمل حجامت: بر طبق روایات و نظر حکما و اطبا بین روزهای هفتم تا دوازدهم و روز پانزدهم , هفدهم ,نوزدهم, وبیست و یکم ماه قمری مفید است.و ساعات اولیه طلوع آفتاب و غروب آفتاب بهترین وقت برای حجامت است. و در فصل بهار نتیجه انجام عمل حجامت بدلیل هیجان خون در بدن بهتر از هر فصل دیگری است ولی در فصول دیگر هم انجام این عمل مفید و موثر است.حجامت کردن در ماه اردیبهشت و نیز اوایل تیر ماه(معادل هفتم یا چهاردهم حریزان) بسیار توصیه شده است . و در دی ماه هر سال از انجام حجامت پیشگیرانه حتی الامکان پرهیز نمایید . بهترین روزها ی هفته برای حجامت دوشنبه و پنجشنبه می باشد و در روزهای جمعه و چهارشنبه خودداری کنید (بویژه ظهر جمعه) لیکن بطور کلی در مورد حجامت کردن به نقل از روایات متعدد ائمه معصومین قاعده بر این است که هر گاه بیمار نیاز به حجامت کردن, در هر وقت و هر ساعتی (حتی ظهر جمعه) پیدا کرد با خواندن آیت الکرسی و دادن صدقه این کار را انجام دهد .و اگر چنانچه انجام حجامت در چنین روزی ضروری نبود از انجام حجامت در این وقت صرف نظر نماید.

  استقبال پزشکان  از حجامت: هم اکنون 1600 پزشک عمومی و متخصص آموزش دیده با پروانه‌ی حجامت که توسط وزارت بهداشت تأیید شده است، در سراسر کشور فعالیت می کنند که اگر هر کدام حداقل روزانه 10 نفر را حجامت کنند، در سال بیش از 4 میلیون نفر را حجامت می‌کنند و در کشور 1,604,000,000عمل حجامت در سال انجام می شود. جالب این که بسیاری از بیماران و مراجعه کنندگان قبل از حجامت، در بالاترین سطوح تخصصی ویزیت شده‌اند و نتیجه نگرفته اند و سپس به حجامت روی آورده اند. فقط تعداد پزشکانی که حجامت شدند و در مؤسسه تحقیقات حجامت پرونده دارند 5 هزار نفر هستند. به علاوه پزشکان بسیاری هم اهل حجامت شدن هستند که تشکیل پرونده نداده‌اند.

"حجامت" در دیگر کشورها چه جایگاهی دارد؟

 پس از این که جرقه‌ ی کارهای علمی حجامت و احیای آن  در ایران در سال 1364 زده شد، اولین کشوری که به شکل علمی این موضوع را دنبال کرد، کشور آمریکا بود و پزشکان زیادی در این خصوص به فعالیت پرداختند که ثمره ی آن تأ لیفات ارزشمندی درباره‌ی حجامت است. دکتر" ایلکی چرالی" در آمریکا یک جلد و دکتر "یوهان آبله" در آلمان دو جلد (حجامت گرم و خشک و حجامت تر) کتاب وزین در این باره نوشته‌اند. در سوریه کتابی با عنوان "دواءالعجیب" کشف قرن بیستم، با امضای 33 متخصص طب کلاسیک به رشته‌ی تحریر در آمده و سرشناس ترین چهره علمی و پزشکی اتریش به نام (آشنردروین) از طرفداران سرسخت حجامت می باشد و پروفسور یوکاسالونن می گوید: حجامت تنها راه پیشگیری و علاج سکته های قلبی و مغزی می باشد و در کشورهای دیگری نیز کتاب‌های خوب و مقالات پرمحتوایی نوشته شده که برخی از آنها در مؤسسه‌ی تحقیقات حجامت ایران در حال ترجمه است.بزرگترین و مجهزترین و پرسابقه ترین کلینیک پژوهشی دنیا در عصر حاضر پیرامون حجامت , واقع در نیویورک و در ایالات متحده آمریکا می باشد. و امروز مبحث حجامت در برخی از دانشگاههای پزشکی آمریکا, انگلیس , آلمان و چین به طور کلاسیک تدریس می شود و حجامت در بیش از 50 کشور جهان از جمله آمریکا , شوروی , کانادا , نروژ , فنلاند , ژاپن , هند  و...پذیرفته شده ودر حال انجام و پژوهش می باشد.  در بسیاری از کشورها شیوع حجامت شتاب گرفته است. در دانشگاه "الازهر" مصر کارهای علمی خوبی انجام شده و در چین به شکل سیستماتیک این روش درمانی اجرا می‌شود. در بیمارستان‌های چین یک بخش درمان طب سوزنی ، یک بخش درمان از طریق حجامت، یک بخش داروهای گیاهی و یک بخش طب کلاسیک است.و موسسه تحقیقات حجامت ایران به ریاست استاد گرانقدر دکتر حسین خیراندیش , با همکاری دانشگاههای علوم پزشکی دو کشور ایران و ارمنستان و وزارت جهاد سازندگی تا کنون مقالات و کتب فراوانی را در زمینه های مختلف حجامت به جامعه پزشکی عرضه نموده است.

دعای حجامت:

قبل از حجامت نیکوست صدقه دادن , خواندن آیت الکرسی  ,  وضو گرفتن  ,  ذکر صلوات و همچنین خواندن دعای زیر :

بسم الله الرحمن الرحیم اعوذ بالله الکریمِ فی حجامتی منَ العَینِ فی الدّم و مِن کلِّ سوءِ و الاَعلالِ و الاَسقامِ و الاَوجاعِ و الاَمراضِ و اَسئَلُکَ العافیةِ و المُعافات و الشفاءِ مِن کلِّ داء (به نام خداوند بخشاینده مهربان پناه می برم به خداوند کریم در حجامتی که انجام می دهم از انحراف در خون و از تمام بدیها و علتها و سختی ها و دردها وبیماری ها و از تو عافیت  و اسباب عافیت و شفای تمام بیماری ها را طلب می کنم)

 منابع :            

  کتاب شناخت طبایع 2  ,  ص191-124   ,  تالیف دکتر سید علی ابوالحبیب

  مقاله حجامت و کاربرد آن  :  نوشته استاد دکتر خیراندیش , رئیس موسسه تحقیقات حجامت ایران

 

دانلود سخنرانی دکتر سیادتی با موضوع  تفاوت حجامت و اهدای خون 1

دانلود سخنرانی دکتر سیادتی با موضوع  تفاوت حجامت و اهدای خون 2

دانلود سخنرانی استاد حسین خیراندیش با موضوع حجامت از دیدگاه اسلام 1

دانلود سخنرانی استاد حسین خیراندیش با موضوع حجامت از دیدگاه اسلام 2

دانلود جزوه کاربرد حجامت , تالیف استاد خیراندیش

 

دانلود مصاحبه با دکتر عزیز خانی درباره حجامت اطفال 1

مشاهده آموزش بادکش کردن کمر

مصاحبه با دکتر خیر اندیش پیرامون کاربرد حجامت

مقاله ای پیرامون حجامت

حجامت اطفال 2 (دکتر عزیز خانی)

قسـمت اول [3.9 مگابایت، 42 دقیقه] :    (پیکوفایل)    (مدیافایر)    (فورشرد)

قسمت دوم [3.9 مگابایت، 42 دقیقه] :    (پیکوفایل)    (مدیافایر)    (فورشرد)






ارسال توسط علیرضا مرادی , عشق خدائی
آخرین مطالب

آرشیو مطالب
پيوند هاي روزانه
امکانات جانبی