لیست چای های سنتی ایرانی
بهداشت حرفه ای
بهداشت کامل در زندگی فردی و اجتماعی است و عمل به این توصیه های بهداشتی، ضامن سلامت فردی و اجتماعی اوست.

 

لیست چای های سنتی ایرانی

   

1. چای گل گاو زبان و سنبل الطیب : گل گاوزبان (4 قاشق مرباخوری) به اضافه سنبل الطیب (یک قاشق مرباخوری) و یک عدد لیمو عمانی دریک قوری (دو لیوان آب سرد) و مقداری نبات.

خواص: طبیعت گرم و خشک- آرام بخش اعصاب- خواب آور- ضد سردردهای عصبی- دردهای کلیوی- ضد سودا و صفرا .

سنبل الطیب:طبیعت گرم و خشک- ضد قولنج و اسپاسم- ضد تشنج و صرع- تقویت قوه باء.

2. چای به لیمو و زیرفون: به لیمو یک قاشق مرباخوری به اضافه زیرفون (یک قاشق غذاخوری) دریک قوری(دو لیوان آب سرد) و مقداری نبات.

خواص :طبیعت گرم و خشک- ضد سرماخوردگی- ضد ناراحتی های عصبی- ضدتشنج- ضد نقرس- ضد سیاتیک- ضد غلظت خون- ضد رماتیسم- خواب آور- ضد میگرن- آرام بخش- ضد طپش قلب- ضد سردرد- تقویت معده- ضد آسم- پایین آورنده فشار خون- ضد اسهال- شستشو دهنده کلیه.

3. چای بادرنجبویه و زیرفون: بادرنجبویه(یک قاشق مرباخوری)به اضافه زیرفون(یک قاشق غذاخوری) دریک قوری(دو لیوان آب سرد) و مقداری نبات. 

خواص: طبیعت خیلی گرم- دربعضی مزاجها بالابرنده قوی فشارخون- ضد نزله- مقوی قلب و اعصاب- خونساز- تقویت کننده سلولهای مغزی- فوق العاده آرامبخش است- مقوی مغز- ضد صدای گوش- خواب آور- نشاط آور- ضد بیماری های کلیه- ضد خوابهای وحشتناک- ضد بوی دهان.

4. چای بابونه:(یک قاشق غذاخوری)در یک قوری(دو لیوان آب سرد)و مقداری نبات.

خواص: طبیعت معتدل و دیم آن گرم و خشک است- آرام بخش اعصاب معده،روده و تقویت آنها- ضد تب- ضد انگل- ضد یبوست- مقوی اعصاب و مغز- اشتهاآور- ضد بلغم و صفرا- شستشو دهنده بسیارقوی کلیه ها.

5. چای به لیمو:(یک قاشق غذاخوری)دریک قوری(دو لیوان آب سرد) و مقداری نبات.

خواص : طبیعت گرم- خواب آور شب- آرام بخش- ضد میگرن- ضد سردرد- ضدطپش قلب- تقویت حافظه- ضد نفخ- تقویت معده- ضد آسم .

6. چای دارچین: (یک قلم آسیاب شده)در یک قوری(دو لیوان آب سرد) و مقداری نبات.

خواص: طبیعت گرم و خشک- محرک اعصاب- شستشو دهنده کلیه- تقویت کننده رشد قدی- دفع رطوبتِ اخلاط بلغمی- مفرح- تقویت قوه باء- درمان پا دردهای رطوبتی- اشتهاآور- ضد دلهره- ضد بوی بد دهان- تقویت کبد و معده (تاثیر آن تا 15 سال در بدن میماند.)

7. چای زنجبیل: (یک قاشق مرباخوری کوبیده) در یک قوری(دو لیوان آب سرد) و مقداری نبات.

خواص: طبیعت گرم و خشک- بالابرنده فوری فشار خون- ضد ضعف اعصاب- تقویت حافظه- تنظیم ادرار- ضد رطوبت مزاج- ضد بلغم و صفرا- خون ساز- ضد درد مفاصل- تقویت قوه باء- مقوی جهازهاضمه- ضد سم غذایی- مقوی معده- مسکن- مقوی قوای رئیسه بدن.

8. چای میوه نسترن: (15 عدد میوۀ تازه- یا 10عدد میوه خشک) دریک قوری( دو لیوان آب سرد) و مقداری نبات.

خواص: طبیعت معتدل و خشک- پایین آورنده فشارخون- ضد قند خون- ضد ورم و درد کلیه- شستشو دهنده کلیه- سرشار از ویتامین ث- ضد سرماخوردگی- مقوی معده- ضداسهال.

9. چای زیرفون : (یک قاشق غذاخوری) دریک قوری(دو لیوان آب سرد) و مقداری نبات.

خواص: طبیعت گرم- مصرف زیاد پایین آورنده فشارخون- ضد ناراحتیهای عصبی و تشنجها- ضد میگرنهای مزمن- ضد بیخوابی- ضد سردرد- بیماریهای ریوی- زکام- ضدغلظت خون- ضد استفراغ- ضد رماتیسم- آرتروز- نقرس- سیاتیک.(برای خانمهای باردار ممنوع است .)

10. چای آویشن: (یک قاشق غذاخوری) در یک قوری(دو لیوان آب سرد) و مقداری نبات.

خواص: طبیعت معتدل- بالا برنده فشارخون- تقویت اعصاب- رفع کولیتهای مزمن- شستشو دهنده کلیه- ضد صفرا- ضد دلهره و اضطراب- تقویت بدن- زکام- آسم- سیاه سرفه- مقوی معده- ضد درد رماتیسمی و استخوانی و کمر- ضد سنگ کیسه صفرا .

11. چای اکلیل کوهی: (یک قاشق غذاخوری) در یک قوری(2 لیوان آب سرد) و مقداری نبات.

خواص: طبیعت گرم- گیاه معجزه گر- مقوی اعصاب- شستشو دهنده کلیه- ضد صفرا- ضد دلهره و اضطراب- تقویت بدن- زکام- آسم- سیاه سرفه- مقوی معده- ضد درد رماتیسمی و استخوانی و کمر- ضد سنگ کیسه صفرا.   

12. چای گزنه :(یک قاشق غذاخوری) دریک قوری(2 لیوان آب سرد) و مقداری نبات

خواص:طبیعت گرم وخشک- ضد قند- ضدغلظت خون- ضد چربی- ضد صفرا و سنگ کیسه صفرا- ضد سرطان- ضد امراض کلیه- شستشو دهنده کلیه- ضد خونریزی- زیادکننده شیرمادر- رفع خستگی- ضد ریزش مو. 

13. چای اسطوخدوس: (یک قاشق غذاخوری) دریک قوری(دو لیوان آب سرد) و مقداری نبات

خواص: طبیعت گرم و خشک- آرام بخش اعصاب- تقویت کننده سلولهای مغز-                 ضد میگرن- ضد زکام و آسم و برونشیت- مسکن- درمان رماتیسم- شستشو دهنده کلیه- ضد اگزما- کاربرد در اکثر بیماریها دارد.

14. چای مرزنجوش: (یک قاشق غذاخوری) دریک قوری(دو لیوان آب سرد) و مقداری نبات.

خواص: طبیعت گرم- آرام بخش اعصاب-  بهترین داروی میگرن کهنه و درد شقیقه و سردردها- ضد نفخ معده- ضد ورم معده- ضد اخلاط مضر- ضد سرماخوردگی- ضد عطسه-ضداسهال- خلط آور- تب بر- خواب آور- اشتهاآور.

15. چای فلوس: (یک قاشق غذاخوری مغز فلوس) در یک قوری( دو لیوان آب سرد) و مقداری نبات.

خواص: طبیعت معتدل- پایین آورنده فشارخون- برفک دهان- ملین- مسهل قوی- ضد صفرا- ضد یبوستهای بد و مزمن- ضد تورم امعا و احشاء.

16. چای زعفران : ( یک قاشق مرباخوری کوبیده) دریک قوری(دو لیوان آب سرد) و مقداری نبات.

خواص: طبیعت گرم و خشک- مفرح- مقوی قلب- محرک قوای مغزی- نشاط آور- خنده آور- ضد پوسیدگی دندان- شستشو دهنده کلیه- مقوی معده- ضد سرفه- ضد حساسیت و خلط آور.

17. چای نعناع:(یک قاشق غذاخوری)دریک قوری(2 لیوان آب سرد) و مقداری نبات.

خواص: طبیعت معتدل و اندکی گرم- ضد اسهال و استفراغ- ضد نفخ معده- مقوی معده- خوشبوکننده دهان- آرام کننده روده ها- رفع خستگی- رفع ناراحتیهای کیسه صفرا- رفع ناراحتیهای ریوی- تنگی نفس- آسم و سیاه سرفه.

18. چای پونه :(یک قاشق مربا خوری)دریک قوری(2 لیوان آب سرد) و مقداری نبات.

خواص: طبیعت معتدل و اندکی گرم- ضد اسهال و استفراغ- ضد نفخ معده - مقوی معده- خوشبوکننده دهان- آرام کننده روده ها- رفع خستگی- رفع ناراحتیهای کیسه صفرا- رفع ناراحتیهای ریوی.

19. چای شلتوک برنج: (یک قاشق مربا خوری) دریک قوری(دو لیوان آب سرد) و مقداری نبات.

خواص: طبیعت گرم- سرشار از ویتامین- جلوگیری ازسفید شدن و ریزش موی سر- ضد یبوست مزمن-  برای خانمها ممنوع است.

20. چای گلپر:(یک قاشق مربا خوری) دریک قوری(2 لیوان آب سرد) و مقداری نبات.

خواص: طبیعت گرم و خشک- تقویت کننده عالی حافظه- ضد صرع قوی- ضد فراموشی- ضد انواع اسهال- تقویت قوه باء- ضد تنبلی معده- ضد جوش و دمل- اشتهاآور- کمک به هضم غذا.

21. چای زیره سیاه:(یک قاشق غذا خوری) در یک قوری(دو لیوان آب سرد) و مقداری نبات

خواص: طبیعت بسیار گرم- بالابرنده فشارخون- سوزاندن چربی اضافه- تصفیه خون- مقوی قلب و عروق- شستشو دهنده کلیه- ضد چاقی-کم کننده اشتها- ضد زردی پوست- ازدیاد شیرمادر-  ضد نفخ معده- مقوی معده- رفع ناراحتی های روده.

22. چای بادرنجبویه:(یک قاشق غذا خوری) دریک قوری(دو لیوان آب سرد) و مقداری نبات.

خواص: طبیعت خیلی گرم- در بعضی مزاجها بالابرنده قوی فشارخون- مقوی قلب و اعصاب- خون ساز- تقویت کننده سلولهای مغزی- فوق العاده آرامبخش- گیاه مورد علاقه حضرت علی(ع)- مقوی مغز- ضد صدای گوش- خواب آور-  نشاط آور- ضد بیماریهای کلیه- ضد خوابهای وحشتناک- ضد بوی دهان.

23. چای بهارنارنج: (یک قاشق غذا خوری) در یک قوری(دو لیوان آب سرد) و مقداری نبات.

خواص: طبیعت گرم- آرامبخش- تقویت کننده قلب و اعصاب- مفرح و نشاط آور- سردردهای عصبی-  اشتها آور.

24. چای هوفاریقون:(یک قاشق غذا خوری) دریک قوری(دو لیوان آب سرد) و مقداری نبات.

خواص: طبیعت گرم و خشک- مقوی قلب- دافع اخلاط فاسده  .

25. چای کوهی : (یک قاشق غذا خوری) دریک قوری(دو لیوان آب سرد) و مقداری نبات

خواص : طبیعت گرم- ضد آلرژی و حساسیت- مقوی اعصاب- آرامبخش- ضد اگزمای پوستی.

طرز تهیه چای سنتی

بعد از مخلوط کردن مواد فوق روی حرارت کم قرار دهید تا به نقطه جوش برسد سپس قوری را روی حرارت غیرمستقیم (کتری یا سماور) قرار داده، 15 دقیقه دم بکشد سپس صاف نموده ومصرف کنید .

1.هر چه بیشتر دم بکشد بهتراست.

2. بعد از دم کشیدن به مدت طولانی (چند روز) قابل مصرف است.

3. کتری یا قوری بایستی مسی یا روحی یا از جنس خنثی مثل پیرکس بوده باشد.

منبع   دکتر سید علی ابوالحبیبhttp://dr.abolhabib.com/fa/library/shenakht-tabaye2.html






تاریخ: پنج شنبه 25 اسفند 1390برچسب:لیست چای های سنتی ایرانی ,
ارسال توسط علیرضا مرادی , عشق خدائی
آخرین مطالب

آرشیو مطالب
پيوند هاي روزانه
امکانات جانبی